Kirjoittaja Aihe: Äänenvaimentimet  (Luettu 50776 kertaa)

markojlaine

 • Vieras
Re: Äänenvaimentimet
« Vastaus #15 : 08.04.05 - klo:23:40 »
Ite tykkään kovasti vaimentimista, monestakin syystä. Pentuna tuli ammuttua hirveitä määriä kiväärilläkin ja kuulokin vähän heikkeni, lopusta oon aatellut pitää parempaa huolta. Samaten kun radalla tulee vieläkin ammuttua kohtuullisesti, niin .308 Target on vaimentimen kanssa niin mukava ampua ettei toista ookkaan. Rekyyliä ei ole juuri mitään ja laukausääni muistuttaa jo enemmän piekkaria. Pidän väreilynauhaa päällä ja se onkin ihan pakko, jos kesällä lämpimässä ampuu pitkiä sarjoja.

Mettäpyssyissä yhdessä .308 (peurakytis isolla kiikarilla) ja 9.3 x 66 rosterissa on vaimentimet, en oo pitäny pahana ollenkaan kantaa metsällä, vaikka pitkiä päiviä koirien kanssa mennään. Kummastakin lyhennettiin piippua vähän ja tarkkuus ainakin näissä on loistava (paikkalappuun sataselta). Tosin kaikki vaimentimeni on aseseppä Mäkisen asentamia ja muutaman kaverin "itseasentamat" ovat olleet käynnistään onnettomia.

Monasti hirviä joutuu ampumaan haukulta niin läheltä, että koirakin on alle 10 m päässä ja yleensä vielä piipun etupuolella. Oon ajatellut, että jos vähän koiran kuuloakin suojais vaimentimien kanssa, kun laukausääni pienenee paljon. Ja peura/kauriskytiksellä on kiva, kun kiikarista näkee osuman laukaushetkellä turkin pölähdyksenä, kun rekyyli ei hävitä eläintä kiikarista laukaushetkellä.

Taidan olla niin mukavuudenhaluinen, että suorastaan nautin, kun pääsee ampumaan lähes rekyylittömällä aseella. Niinpä olalle nousee yleensä jokin vaimentimella varustettu ase, kun koiran kanssa lähdetään pyyntiin.

Ranta

 • Vieras
Re: Äänenvaimentimet
« Vastaus #16 : 15.05.05 - klo:15:31 »
Ainaki minusta tuntuu että vaimennin säästää korvia molemilta niin koiralta kuin pyytäjältäkin. Ei potki kiikari silmile.

Balaven

 • Vieras
Re: Äänenvaimentimet
« Vastaus #17 : 04.06.05 - klo:21:42 »
Itselläni oli 7mm rem mag vaimentimen kanssa, pelasi vähän aikaa kunnes rihlat paloivat piipusta. En kyllä ikinä enää pilaa asetta vaimentimella. Omistan nyt sako 9.3x66 enkä suunnitele suujarrua enkä vaimenninta. Oppi rahat tuli maksettua.
Todennäköisesti kuitenkin joko vaimennin on päässyt liikkumaan tai asennus on tehty väärin/huolimattomasti,ei vaimennin piippuun vaikuta mitenkään.

Haba

 • Vieras
Re: Äänenvaimentimet
« Vastaus #18 : 03.07.05 - klo:23:14 »
Muistitko irrottaa vaimentimen aina välillä ja putsata pyssyn? Vaimentimessä muodostuu vettä ammunnan jälkeen ja jos pyssyn luo pystyyn kaappiin vaimennin päässä on enemmän ihme ku sattuma jos rihlat ei mene pilalle.
 
Mitä ruutia käytit? 7mm rem.magista saa piipun tuhoajan jos lataa "tosi kuumaksi."


Jouni Allinen "Pelto-Jouni"

 • Jäsen
 • *
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1125
Re: Äänenvaimentimet
« Vastaus #19 : 06.07.05 - klo:11:41 »
Joku tuossa aikaisemmin kyseli vaimentimen hintaa. Itse laitatin hiljakkoin pyssyyni BR-tuotteen vaimentimen ja asennuksineen sille tuli hintaa 170€.
------------------------------------------
- Tavoitteena hyvä käyttökoira! -
------------------------------------------
http://allinen.suntuubi.com/

Amakan

 • Jäsen
 • *
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 244
  • Kennel Amakan
Re: Äänenvaimentimet
« Vastaus #20 : 06.07.05 - klo:15:00 »
Mitenkähän on, mahtaako onnistua esim. tuo BR-tuotteen vaimennin .45-70 Marliiniin?

Kaldman

 • Vieras
Vs: Äänenvaimentimet
« Vastaus #21 : 07.05.09 - klo:17:51 »
Olipa vanha aihe :) Kaverilla on BR vaimennin .45-70 Marlinissa ja on tyytyväinen. Itse sain tänään Tikka ss liten 9,3x62 takaisin asesepältä (Raippaluodolta). Vaimennin painaa 540g. Hinta 140€ asennettuna. Piippua ei lyhennetty. Kävin äsken ampumassa aseen sisään ja olen tyytyväinen.

Rudolf

 • Vieras
Vs: Äänenvaimentimet
« Vastaus #22 : 07.05.09 - klo:19:29 »
Onko kokemuksia äänenvaimentimen käytöstä hirvenmetsästyksessä? Vaikuttaako osumatarkkuuteen jos piippua joudutaan lyhentämään? Suunnitteilla on Sako 75, (9,3x62). Mikä olisi hyvä vaimenninmerkki?
Itsellläni on kokemusta BR-tuotteen sekä ASE-Utra vaimentimesta mitä mm. SAKO kaupittelee ja kummatkin ovat asiallisia ja toimivia!
Tarkkuus jopa saattaa parantua(vainennin ei saa olla löysällä ja heilua sillä silloin hajonta on ihan hirveää), mutta osumapiste omissa aseissa käytettynä aivan eri kohdassa kuin ilman vaimennita! Minulla jo Tähtäinkaukoputkeen merkitty säädöt jo valmiiksi(säätötötornien asteikkoon)vaimentimella ja ilman valmiiksi joten vaihto käy äkkiä !
Ja vielä havainto joka yllätti minut toinen aseista käy kaikilla käyttämilläni patruuna/luoti yhdistelmillä huomattavasti pienempää kasaa vaimentimella kuin ilman vaimenninta?
Omissa aseissa, joissa on vaimennin ei piippua ole lyennetty kummassakaan!
Tiedän lyhentämisestä sen verran, jotta kahdella tietämälläni lyhennyksellä osumatarkkuuteen on ollut kielteinen vaikutus ja yhdessä tapauksessa ei sanottavaa vaikutusta!
Ts. muutokset ja asennukset annettava taholle jolla on paljon kokemusta sekä korkeaa ammattitaitoa takanansa tässä asiassa!
Piipun ja rihlauksen laatu katkaisukohdassa oltava erinomainen (Yleensäkin piipun viimeiset noin 30mm kannattaa varjella mm. vääränlaisen putsauksen aiheuttamalta vauriolta), jotta ei kielteistä vaikutusta  ilmene ja tämäkään ei aina takaa hyvää lopputulosta, jos luodin pyörimisliikkeeseen tulee radikaaleja muutoksia joten luodin vakautuminen häiriinty!
Sillä piipun lyhentäminen pudottaa luodin lähtönopeutta ja näin ollen osumaenergiaa siis liika lyhentäminen saattaa tehdä aseesta laittoman Hirven sekä (Karhun) pyyntiin osumaenergian suhteen!
Siis myös Vaimentimen kera erinomainen TARKKUUS ja kovan suupamahduksen tilalla vain voimakas sniiff ääni !
Mielyttävä ampua!
Tosin kuulo jo mennyt ja kiva joskus ampua suujarrullisella kiväärillä jolloin muistuu mieleen vanhat kunnon ajat, joilloin miehet oli RAUTAA ja LAIVAT PUUTA!!!
Kunnon SUUJARRU saa aikaan mielyttävän rekyylin vaikka aseessa potkua paljon, ja mikä tärkeintä räkää putsaavan voimakkaan PAINEAALLON ja MIEHEKKÄÄN ÄÄNEN!
Ts. Räkää irroittava paineaalto on ihan kiva näin astmaatikon kannalta (terveysvaikutus) ja kun haluan olla huomaavainen kanssa ampujia kohtaan siis "herrasmies" käytän vaimenninta!
Mielestäni kumpikin ovat KIVOJA omilla Funktioillaan!
TS.Vaimennin asiaan palatakseni BR seka AU vaimentimet kohtalaista laatua kumpikin!
Tulee vain harvoin käytettyä vaimenninta, yleensä toisessa aseesa jos tahtoo optimoida aseen tarkkuutta tai jos tilanne on semmoinen jotta tahtoo eliminoida melua, rekyylin kanssa on tullut jo sinuiksi, joten se harvoin vaikuttaa osumatarkkuuteen (muu hosuminen kyllä)!
« Viimeksi muokattu: 13.06.09 - klo:03:37 kirjoittanut Rudolf »

Rikinä

 • Vieras
Vs: Äänenvaimentimet
« Vastaus #23 : 04.06.09 - klo:01:15 »
Käytän BR-tuotteen änkkäriä, piiput lyhentämättömiä ja vaimentimen päälle kierrän itsekiinnittyvän (vihertävän) idealsiteen metsästystilanteessa (ei kilise risuihin).
Vaimennin on malliltaan osittain piipun päälle tuleva, jolloin se ei pidennä asetta kohtuuttomasti.
Erinomaisia kokemuksia sekä radalla, että metsällä.
Pääsyy vaimentimen käyttöön löytyy korvien välistä...tai siellä soivasta korkeasta C:stä. Tinnitusta en toivo kenellekään - erämaan hiljaisuuskin on mennyt sen siliän tien. Toinen , luuloon perustuva, syy on koirien kuulosta huolehtiminen.
Aseiden paino ei todellakaan ole muodostunut ongelmaksi - metsästysaseet ovat hoikkapiipuisia ja siten keveähköjä alkujaan.


tomps

 • Vieras
Vs: Äänenvaimentimet
« Vastaus #24 : 09.06.09 - klo:10:52 »
Omaan tikkaan laitettiin br-tuotteen vaimennin ja samalla näpättihin 10cm pois piipusta, ei mitään ongelmia.
Oli hyvä ja näppärä paketti. cal.308


Vähintään 450mm kannattaas piippua jättää.

Isot poijat sanoo...

Rudolf

 • Vieras
Vs: Äänenvaimentimet
« Vastaus #25 : 09.06.09 - klo:21:30 »
Omaan tikkaan laitettiin br-tuotteen vaimennin ja samalla näpättihin 10cm pois piipusta, ei mitään ongelmia.
Oli hyvä ja näppärä paketti. cal.308


Vähintään 450mm kannattaas piippua jättää.

Isot poijat sanoo...
Jos piippua lyhennetään Esim. 600mm--450mm niin kuinka käy Caliberille 308Win ym.  calibereille tehdaslatauksia ja patruunoita käytettäessä vaadituille enerkia määrille, varsinkin metsästysaseessa! Kyllä itse ainakin haluan säilyttää joka millimetrin aina 600mm saakka aseissani vaikka niihin asennettaisiin äänenvaimennin.
Tällä saa pelivaraa pitemmille matkoille sekä suuremmalle riistalle.
Ja varsinkin 6.5X55, 308Win,30-06 ja 9.3X62 en lyhentäisi millimetriäkään metsästysaseen piippua?
"Rata-ampujat lyhennyttävät aseidensa piippuja näin radikaalisti"?
Esim. yleensä tehdasvalmisteisilla metsästysaseilla piipunpituus on yleensä 500mm-620mm(poikkeuksiakin on)!
Joku tarkoitus valmistajallakin on kun määrittelee aseen piipun pituuden sekä rihlannousun?
Onko valmistus vaiheessa laitettu riittävästi pituutta, jotta on joidenkin vara lyhentää tarvittaessa?
Esim. otas joku ns. tehdasladattu patruuna ja laskeppa kuinka paljon lähtönöpeus ja luodin osumaenerkia eri matkoilla putoaa kun lyhennät piippua näin radikaalisti!
Tässä esimerkiksi sama ase sekä patruuna 600mm ja 450mm piipuilla mitatut nopeudet piipun suulta sekä luodin enerkia E0 jouleina!
600mm piippu nopeus 795m/s  E0=3700 J ja 450mm piippu nopeus 720m/s E0=3032 J
Eikä kaikki ruuti ehdi edes palaa piippuaikana lyhemmässä piipussa!
  
« Viimeksi muokattu: 22.06.09 - klo:12:32 kirjoittanut Rudolf »

Jouni Allinen "Pelto-Jouni"

 • Jäsen
 • *
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1125
Vs: Äänenvaimentimet
« Vastaus #26 : 02.08.09 - klo:09:55 »
Tein mielenkiintoison havainnon kohdistaessani 9,3 x 62 kiväärejäni.

Olin aikaisemmin todennut, että Norman 15 g kokovaippa ja Rhinon 16,8 g metsästysluoti käyttävät tismalleen samaan kohtaan ammuttaessa Tikka Battue Light:lla jossa on BR-tuotteen äänenvaimennin.

Tästä syystä kohdistin toista avotähtäimillä olevaa 9,3 x 62 Sako Synthetic Stainlessia samoja Norman paukkuja käyttäen, koska paukut ovat reilusti halvempia. Sain siirreltyä osumapisteen kohdilleen kohtuullisen helposti. Lopuksi päätin vielä varmistaa, että ampuuhan pyssy varmasti Rhinon metsästysluodit samaan kohtaan aivan kuten olin todennut äänenvaimentimella varustetun Tikan toimineen.

Yllätys oli kohtuullisen suuri kun osumapiste olikin 50 metristä ammuttuna n. 12 cm ylhäällä ja 3 cm oikealla. Ammuin vielä varmistukseksi toisen laukauksen, jolla varmistin, että todellakin ilman äänenvaimenninta ammuttaessa osumapisteessä oli tämmöinen ero. Kääntelin sitten tähtäimen uudelleen paikoilleen näitä metsästyspaukkuja silmällä pitäen ja homma oli siinä mielessä selvä.

Yllättävää kuitenkin oli, että ainoa erottava tekijä, eli äänenvaimennin, aiheutti osumapisteeseen näin suuren muutoksen.  
« Viimeksi muokattu: 02.08.09 - klo:09:56 kirjoittanut Pelto-Jouni »
------------------------------------------
- Tavoitteena hyvä käyttökoira! -
------------------------------------------
http://allinen.suntuubi.com/

Ranta

 • Vieras
Vs: Äänenvaimentimet
« Vastaus #27 : 02.08.09 - klo:12:13 »
Mulla 30-06 jolla ampuu vaikka samaan reikään 100 metriin oli panos tai valmistaja mikä vain, painollakaan ei väliä.  Br-tuotteen vaimennin on tikka lsa-65:sessa. Uskokaa tai älkää juurin ampuma kisan pärjänny  ;D

Vaikka en halua kehua niin olin vain paras! :P

Balaven

 • Vieras
Vs: Äänenvaimentimet
« Vastaus #28 : 02.08.09 - klo:22:23 »


Yllättävää kuitenkin oli, että ainoa erottava tekijä, eli äänenvaimennin, aiheutti osumapisteeseen näin suuren muutoksen.  

Minun nähdäkseni tuossa on aika paljon muutakin erottavaa,kyseessähän oli ihan eri aseet.

tikkakoski

 • Vieras
Vs: Äänenvaimentimet
« Vastaus #29 : 03.08.09 - klo:18:12 »
Onhan vaimentimet kehittyneet siittä kun ruuvautin tikka sportteriin pöntön, hypistelin kaverin näpsäkkää asetta jossa oli pikku näppärä reflex vaimennin, noo rata aseessa menee toi isonpikin pönttö, vaan jos metsäpyssyyn katselisin olisi noi reflex vaimentimet varmasti kärkipäässä, ainut miinus on hinta.